Sondaj Boru ve Parçaları

SERT PVC FİLTRELİ VE KAPALI DERİN KUYU BORULARI

Yeraltı sularından yararlanmak amacı ile açılan derin kuyularda, derin kuyu boruları kullanılır. Bütün dünyada çelik borular yerine PVC’ den üretilen kapalı ve filtreli derin kuyu borularının kullanımının yaygınlaşması üzerine bu boruların ve filtre yarıklarının özelliklerini belirleyen özel standartlar çıkartılmıştır.

Masspipe derin kuyu boruları TS 11794 standardına uygun olarak üretilmektedir. Masspipe sert PVC derin kuyu borularının kullanımında gerekli olan; redüksiyon, boru ucuna takılan mahmuz, merkezleme yayı, kayışlı boru sıkma anahtarı, fırdöndülü manevra başlığı ve kuyu ağzında boruyu tutacak olan boru tutucuları da Masspipe tarafından üretilmektedir.

Derin kuyu borularının arızalanması halinde arızalı yere ulaşılması zor, hatta olanaksızdır.
 Bu yüzden Masna'nın yıllar boyu edindiği deneyim ve tüm üretiminde gösterdiği titiz ve üstün kaliteye öncelik veren çalışma anlayışı Masspipe sert PVC derin kuyu borularının yurtiçi ve yurtdışında güvenle kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Filtre yarıkları TS 11794 standardına uygun olarak 2 mm genişliğindedir.

Bağlantı Şekli ve Diş Özelliği
Masspipe sert PVC filtreli ve kapalı derin kuyu boruları; bir uçları erkek başlı dıştan pasolu, diğer uçları dişi başlı içten pasolu olarak üretilmektedir. Resim 1’ de görüleceği gibi pasoların dişleri Trapez Diş olup, güvenli ve kolay bağlantı sağlar. Ayrıca herhangi bir ekleme parçasına gereksinim yoktur. Bu özellik kuyu montajında kaynak vb. işçilikleri kaldırarak ekonomi sağladığı gibi derin kuyuların açılmasında büyük önem taşıyan zamandan da kazandırır.

Masspipe Sert PVC Derin Kuyu Borularının Diğer Özellikleri

• Boru ağırlıkları kuyuya indirme sırasında eksenel bir gerilme meydana getirse de gerek boru gerekse diş yapısı bu yükleri karşılayacak güçtedir.

• Masna'nın üretimi olan derin kuyu boruları çelik borulara göre hafiftir. Bu özellik taşıma ve montajda çok kolaylık sağlar.
 
• Çelik derin kuyu boruları toprak ve su yapısına bağlı olarak, paslanma ve korozyon etkisi ile ortalama 15 yılda çürürler. Bu durumda yeni bir kuyu açılması gerekir. Masna’ nın ürettiği derin kuyu boruları, sert PVC’ den yapıldığı için asit ve baz gibi kimyasal etkilere ve korozyona dayanıklı olup en az 50 yıl ömürlüdür. Bu da işletmede devamlılık ve ekonomi sağlar.

• Kuyu çakıllanırken, çakılların yan yana gelmesi ve bir kare teşkil etmeleri halinde (Resim a) aralarından suyun geçebileceği alanın oranı % 21,46’ dır. Ancak çakılların kare şeklinde durması olanaksız olup üçgen gibi dururlar. (Resim b) Bu durumda suyun geçebileceği alanın oranı % 9,31’ i aşmaz. Bunun için boru yüzeyinin üzerindeki yarık alanlar toplamının boru toplam yüzeyinin % 9,31’ den fazla olmasının hiçbir yararı yoktur. Masspipe sert PVC filtreli derin kuyu borularında bu alan, boruların çap ve et kalınlığına göre değişmekte olup %9,5 – 11 arasındadır.

Kullanımda dikkat edilecek hususlar

• Boruları yüklerken ve taşırken yere çarpmayın, özellikle başlardaki dişleri koruyun.

• Kullanılıncaya kadar bekleyecek boruları tahta takoz üzerine alın, üstünü örtüp, gölgede koruyun.

• Erkek başın dişleri üzerindeki koruyucuyu, boruyu kuyuya indirinceye kadar çıkartmayın.

• Kapalı veya filtreli boruları üzerinde yazılı derinliklere göre kullanın. ( 100 m’ ye kadar yazılıları 0 – 100 m; 300 m’ ye kadar yazılıları 101 – 300 m arasında)

• Kullanılabilecek pompaya uygun ürün seçin, açılacak kuyu çapı da boruya uygun olsun.

• Boru bağlantısı kolay olsun diye gres yağı vb. yağlar kullanmayın.

• Boru dişleri iyi tutsun diye yapıştırıcı sürmeyin. Yapıştırıcı dişleri bozar, boruyu eritir.

• PVC boruya uygun alet kullanın. (Kayışlı anahtar, uygun fırdöndü, karavat, merkezleme yayı gibi) Zincirli anahtar veya boru anahtarı kullanmayın.

• Boruların kuyu içinde tam dik durması için en çok her 8 m’ de bir merkezleme yayı kullanılmalıdır. Özellikle en alttaki kapalı boruda bir tane bulunmasına dikkat edin.

• Boru kuyuya inerken yavaş ilerliyorsa, boru içine tabancadan veya kova ile kuyu çamuru doldurun, boruyu darbelemeyin.

• Boru kuyuya takılmışsa çakmayın, geriye çekip tekrar salın, boru inmiyorsa kuyunuzu matkapla tekrar tarayın ve sonra boruyu kuyuya indirin.

• Boru kuyu dibine değdikten sonra en az 10 cm yukarı çekip askıya alın ve çakıllama bitinceye kadar askıda tutun ki boru dik dursun.

• Kuyu ağzında PVC kuyu techiz borusu dışında saç boru yerleştirilip, pompayı bu boruya oturtun.  PVC techiz borusuna pompayı taşıtmayın. (Bu aynı zamanda çakıllama düzenini de bozar.)

• Çakılı, kürek kürek, devamlı ve techiz borusu çerçevesince eşit ve düzenli olarak atın. Böylece kuyunuz iyi olur, hem borunuz dik durur.

• Özellikle siltli arazide çakılın köprü yapmamasına dikkat edin. Kuyudan devamlı silt geliyor fakat çakıl seiyesi düşmüyorsa köprü yapmış demektir. Acele önlem alıp, çakıl yedirmeye çalışın. Aksi halde kuyunuz çöker.

Go to top of page